Zupa z podagrycznikiem

Składniki

  • 3/4 szklanki posiekanych liści podagrycznika
  • 1/2 kg cielęciny
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 suszone prawdziwki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 3/4 szklanki pęczaku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso opłukać i zalać 1,5 l wody.

Jarzyny obrać i wrzucić do mięsa, razem z zielem, liśćmi laurowymi, opłukanymi grzybami i jednym ząbkiem czosnku.

Cebulę przeciąć na pół, przypalać około 3 minuty na suchej patelni (musi zbrązowieć) i wrzucić do zupy.

Gotować razem około 40 minut.

Po tym czasie odcedzić wywar i wrzucić do niego opłukany pęczak.

Gotować około 30 minut.

Mięso i jarzyny pokroić na drobne kawałki.

Do zupy wrzucić zmiażdżony drugi ząbek czosnku, posiekane mięso i jarzyny oraz podagrycznik.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *