Składniki
- 3/4 szklanki posiekanych liści podagrycznika
- 1/2 kg cielęciny
- pęczek włoszczyzny
- 2 suszone prawdziwki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 3/4 szklanki pęczaku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso opłukać i zalać 1,5 l wody.
Jarzyny obrać i wrzucić do mięsa, razem z zielem, liśćmi laurowymi, opłukanymi grzybami i jednym ząbkiem czosnku.
Cebulę przeciąć na pół, przypalać około 3 minuty na suchej patelni (musi zbrązowieć) i wrzucić do zupy.
Gotować razem około 40 minut.
Po tym czasie odcedzić wywar i wrzucić do niego opłukany pęczak.
Gotować około 30 minut.
Mięso i jarzyny pokroić na drobne kawałki.
Do zupy wrzucić zmiażdżony drugi ząbek czosnku, posiekane mięso i jarzyny oraz podagrycznik.