Zupa z pasternaku

Składniki

  • 40 dag pasternaku
  • 40 dag ziemniaków
  • 20 dag cebuli
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 6 łyżek posiekanej naci pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól

Przygotowanie

Pasternak i ziemniaki umyć, dokładnie oczyścić, opłukać, pokrajać i włożyć do wrzącej, osolonej wody.

Gotować pod przykryciem.

Cebulę obrać, opłukać i lekko poddusić z masłem.

Dodać do wrzącej zupy i ugotować do miękkości.

Przetrzeć przez sito lub zmiksować.

Połączyć zupę z pietruszką i śmietaną.

Przyprawić solą do smaku.

Podawać z dodatkiem grzanek z serem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *