Zupa z małży

Składniki

  • 100-200 g gotowanych i obranych małży
  • 500 ml przyprawionego pieprzem i szafranem bulionu z małż
  • 6 kawałków czerstwego chleba
  • 125 ml (pół szklanki) bitej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Pokroić czerstwy chleb w kostkę.

Podgrzać oliwę na patelni i dodać posiekany czosnek, poczekać aż nabierze ciemno złotej barwy.

Następnie przecedzić oliwę , tak aby usunąć z niej kawałki czosnku.

Upiec kawałki chleba w czosnkowej oliwie, do momentu kiedy się zarumieni.

Jeśli chleb jest zbyt świeży, dodać odrobinę oliwy.

Przełożyć chlebek na drugą stronę.

Pomieszać bulion z małż wraz z bitą śmietaną.

Podgrzać przez kilka minut na wolnym ogniu w między czasie dodać wcześniej ugotowane małże.

Nałożyć zupę na talerz dodając podpieczone grzanki i jak najszybciej podać do stołu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *