Składniki
- 100-200 g gotowanych i obranych małży
- 500 ml przyprawionego pieprzem i szafranem bulionu z małż
- 6 kawałków czerstwego chleba
- 125 ml (pół szklanki) bitej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Pokroić czerstwy chleb w kostkę.
Podgrzać oliwę na patelni i dodać posiekany czosnek, poczekać aż nabierze ciemno złotej barwy.
Następnie przecedzić oliwę , tak aby usunąć z niej kawałki czosnku.
Upiec kawałki chleba w czosnkowej oliwie, do momentu kiedy się zarumieni.
Jeśli chleb jest zbyt świeży, dodać odrobinę oliwy.
Przełożyć chlebek na drugą stronę.
Pomieszać bulion z małż wraz z bitą śmietaną.
Podgrzać przez kilka minut na wolnym ogniu w między czasie dodać wcześniej ugotowane małże.
Nałożyć zupę na talerz dodając podpieczone grzanki i jak najszybciej podać do stołu.