Zupa z kurek

Składniki

  • po kostce bulionu warzywnego i grzybowego
  • 40 dag kurek
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • pieprz

Przygotowanie

Plastry cebuli i kurki dusić przez 15 minut na maśle.

Zalać litrem wrzątku.

Dodać kost­ki bulionowe.

Doprawić gałką, tymiankiem i pieprzem.

Gotować 10 minut.

Odłożyć kilka ku­rek do dekoracji, resztę zmiksować w zupie.

1/2 szklanki śmietany zmiksować z mąką, resztę z żółtkami i 3 chochlami zupy.

Wlać wszystko do zupy.

Dodać kurki.

Podawać z groszkiem ptysiowym.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *