Zupa z karpia z rodzynkami i goździkami

Składniki

  • 40 dag fileta z karpia
  • głowy, kręgosłupy, płetwy, ogony z 2-3 karpi
  • włoszczyzna
  • cebula
  • 2-3 goździki
  • po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • łyżka miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 10 dag rodzynek
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • szklanka śmietany
  • 2 żółtka
  • sól

Przygotowanie

Filet umyć, osuszyć, natrzeć solą, odstawić na 2 godziny do lodówki. Włoszczyznę obrać, obraną cebulę posiekać. Włożyć do garnka razem z rybimi głowami, kręgosłupami itp., zalać wodą. Dodać goździki, pieprz, ziele angielskie i sól. Doprowadzić do wrzenia, gotować 45 min na małym ogniu. Przecedzić.

Rodzynki zalać winem, odstawić. Filety włożyć do wywaru i gotować 15 min na małym ogniu, ostrożnie wyjąć. Do zupy dodać miód, powidła, sok z cytryny i rodzynki z winem. Zagotować, dolać śmietanę zmieszaną z żółtkami. Włożyć rybę i mocno podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *