Składniki
- 40 dag fileta z karpia
- głowy, kręgosłupy, płetwy, ogony z 2-3 karpi
- włoszczyzna
- cebula
- 2-3 goździki
- po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- łyżka miodu
- łyżeczka soku z cytryny
- 10 dag rodzynek
- kieliszek białego wytrawnego wina
- szklanka śmietany
- 2 żółtka
- sól
Przygotowanie
Filet umyć, osuszyć, natrzeć solą, odstawić na 2 godziny do lodówki. Włoszczyznę obrać, obraną cebulę posiekać. Włożyć do garnka razem z rybimi głowami, kręgosłupami itp., zalać wodą. Dodać goździki, pieprz, ziele angielskie i sól. Doprowadzić do wrzenia, gotować 45 min na małym ogniu. Przecedzić.
Rodzynki zalać winem, odstawić. Filety włożyć do wywaru i gotować 15 min na małym ogniu, ostrożnie wyjąć. Do zupy dodać miód, powidła, sok z cytryny i rodzynki z winem. Zagotować, dolać śmietanę zmieszaną z żółtkami. Włożyć rybę i mocno podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.