Zupa z kalafiora

Składniki

  • pół dużego kalafiora lub 1 mały
  • 4-5 szklanek wywaru z mięsa lub jarzyn
  • pół szklanki śmietanki 12%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • pół bułki paryskiej
  • łyżka masła, smalcu lub margaryny (można zrezygnować z tłuszczu)
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Ugotowany kalafior wraz z częścią wody, w której się gotował, połączyć z wywarem, zmiksować, zagotować, doprawić solą i pieprzem, wlać śmietankę, posypać koperkiem.

Przygotować grzanki: bułkę pokroić w kostkę i zrumienić ze wszystkich stron na suchej patelni.

Grzanki podawać osobno.

Na koniec dodać do nich łyżkę tłuszczu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *