Zupa z kaczki z pierożkami

Składniki

  • kości pozostałe po odfiletowaniu kaczki
  • podroby pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule (300 g)
  • 5 kapeluszy suszonych podgrzybków
  • 1 łyżeczka mielonego suszu grzybowego
  • 2 jajka
  • 300 g wędzonego boczku
  • 150 ml mleka
  • 400 g mąki pszennej
  • mała bułka
  • sos sojowy
  • imbir
  • Vegeta
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Z kości i podrobów ugotować bulion i przecedzić.

Boczek, cebulę i wcześniej namoczone grzyby pokroić w cienkie paseczki, przesmażyć na oleju, dodać do wywaru.

Marchewkę z bulionu pokroić w paseczki i dodać do wywaru.

Doprawić.

Gotować wszystko 20 minut.

Zagnieść ciasto pierogowe.

Obrać mięso z kości, dodać posiekaną cebulę, jajko, przyprawić vegetą, pieprzem i zemleć.

Lepić małe pierożki.

Gotować je w osolonym wrzątku i podawać z zupą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *