Zupa z dyni na mleku

Składniki

  • 1/2 kg oczyszczonej żółtej dyni
  • 3 szklanki mleka
  • 3 – 4 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek posiekanej naci pietruszki
  • sól

Przygotowanie

Dynię umyć, obrać, oczyścić z pestek i strzępków miąższu.

Tartą bułkę lekko zrumienić na suchej patelni.

W tym czasie pokroić dynię.

Do zrumienionej bułki dodać dynię i masło, wymieszać i udusić do miękkości.

Przetrzeć przez sito lub zmiksować.

Wymieszać z gorącym, przegotowanym mlekiem i pietruszką.

Przyprawić do smaku solą.

Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z dodatkiem drobnego makaronu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *