Zupa z dyni na kwaśno

Składniki

  • 1/2 kg dyni oczyszczonej
  • 3 szklanki wywaru z warzyw mieszanych
  • 1 szklanki śmietany
  • 6 łyżek posiekanej naci pietruszki i koperku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • cukier

Przygotowanie

Dynię umyć, obrać, przekroić, oczyścić z pestek i strzępków miąższu.

Oddzielić potrzebny kawałek, pokroić i włożyć do rondla.

Podlać szklanką wrzącego wywaru i dodać masło.

Ugotować do miękkości i przetrzeć przez sito.

Przecier połączyć z pozostałym gorącym wywarem, koncentratem pomidorowym i śmietaną.

Podgrzać i dodać zieleninę.

Przyprawić do smaku solą i cukrem.

Podawać zaraz po przyrządzeniu z dodatkiem ryżu na sypko, makaronu lub łazanek.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *