Składniki
- 1/2 kg dyni oczyszczonej
- 3 szklanki wywaru z warzyw mieszanych
- 1 szklanki śmietany
- 6 łyżek posiekanej naci pietruszki i koperku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- sól
- cukier
Przygotowanie
Dynię umyć, obrać, przekroić, oczyścić z pestek i strzępków miąższu.
Oddzielić potrzebny kawałek, pokroić i włożyć do rondla.
Podlać szklanką wrzącego wywaru i dodać masło.
Ugotować do miękkości i przetrzeć przez sito.
Przecier połączyć z pozostałym gorącym wywarem, koncentratem pomidorowym i śmietaną.
Podgrzać i dodać zieleninę.
Przyprawić do smaku solą i cukrem.
Podawać zaraz po przyrządzeniu z dodatkiem ryżu na sypko, makaronu lub łazanek.