Zupa z dyni

Składniki

  • 70 g obranej żółtej dyni cukrowej
  • 4 cebule
  • 750 ml bulionu
  • 250 ml śmietany
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki
  • 3 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • 3 łyżeczki mąki
  • sól
  • pieprz
  • kilka kromek bułki paryskiej na grzanki

Przygotowanie

Miąższ dyni pokroić w dużą kostkę (pestki usnąć).

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Dynię i cebule włożyć do wysokiego garnka, zalać rosołem, dodać sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu.

Gotować na małym ogniu 30 minut, przetrzeć przez sitko, zagęścić ze śmietaną rozmieszaną z mąką i jeszcze raz zagotować.

Przyprawić papryką i ewentualnie dosolić.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *