Składniki
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 3 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 2 duże ząbki czosnku
- kminek
- tymianek
- kurkuma
- sól
- sól ziołowa
- pietruszka (do posypania)
Przygotowanie
W garnku nastawić do gotowania około 2,5 litra wody. Ziemniaki obrać i pokroić na niewielkie cząstki.
Gdy woda zagotuje się, wrzucić do niej ziemniaki oraz suchą czerwoną soczewicę. Od czasu do czasu zamieszać.
Obrać i pokroić cebulę i czosnek w drobną kosteczkę. Następnie podsmażyć na maśle.
Wsypać do zupy 1 łyżkę soli, 3 szczypty kurkumy, tymianek, kminek (1 łyżka) oraz odrobinę soli ziołowej. Pomieszać.
Dodać koncentrat i pomieszać.
Cebulę i czosnek wsypać z patelni do zupy i wszystko zmieszać.
Chwilę gotować.
Wlać do talerza i posypać świeżą pietruszką.