Zupa z cukinii

Składniki

  • 2-3 średnie cukinie
  • 1 duża cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 cytryna
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ewentualnie 2-3 duże łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
  • drobne grzanki lub groszek ptysiowy
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy lub oleju

Przygotowanie

Cukinię umyć, odciąć końcówki (nie obierać) i dość drobno pokroić.

Cebulę i czosnek drobno pokroić.

W garnku rozgrzać oliwę (lub olej), wrzucić cebulę i czosnek.

Gdy cebula lekko się zrumieni, dodać cukinię, zalać wszystko 1,5 litra wrzącej wody, przyprawić solą, pieprzem i gotować na niedużym ogniu pod przykryciem przez 10 – 15 minut.

Gdy cukinia będzie już miękka, zmiksować zupę łapą do rozdrabniania.

Dodać sok z całej cytryny i posiekaną natkę pietruszki.

Zupę z cukinii można doprawić śmietaną lub jogurtem.

Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *