Zupa z brokułów

Składniki

  • 3 niezbyt duże głowy świeżych brokułów
  • 4 szklanki wywaru z jarzyn lub delikatnego rosołu z drobiu
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 4 łyżki utartego żółtego sera o pikantnym smaku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Na gorący wywar z jarzyn lub rosół wrzucić drobno pokrojone ziemniaki i podzielone na różyczki brokuły.

Całość gotować około 15 minut, aż składniki będą miękkie.

Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito albo rozbi­ć w malakserze.

Przelać ponownie do naczynia, w którym zupa się gotowała.

Doprawić do smaku, do­dać dokładnie spienioną śmietanę i podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania.

Gorącą zupę rozlać na talerze, posypać tartym serem i od razu po­dawać.

Dodatkiem mogą być małe zrumienione grzan­ki lub zasmażane ziemniaki z cebulą i skwarkami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *