Składniki
- 3 niezbyt duże głowy świeżych brokułów
- 4 szklanki wywaru z jarzyn lub delikatnego rosołu z drobiu
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 4 łyżki utartego żółtego sera o pikantnym smaku
- 1/2 szklanki śmietany
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Na gorący wywar z jarzyn lub rosół wrzucić drobno pokrojone ziemniaki i podzielone na różyczki brokuły.
Całość gotować około 15 minut, aż składniki będą miękkie.
Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito albo rozbić w malakserze.
Przelać ponownie do naczynia, w którym zupa się gotowała.
Doprawić do smaku, dodać dokładnie spienioną śmietanę i podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania.
Gorącą zupę rozlać na talerze, posypać tartym serem i od razu podawać.
Dodatkiem mogą być małe zrumienione grzanki lub zasmażane ziemniaki z cebulą i skwarkami.