Zupa z batatów z rozmarynem

Składniki

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 3 duże bataty
  • 1 łyżka suszonego lub świeżego rozmarynu
  • 1 średni ziemniak
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonego pesto
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

W garnku rozgrzać oliwę.

Wrzucić wyciśnięty czosnek, posiekaną cebule oraz rozmaryn.

Wszystko smażyć około 5 minut.

Dodać pesto i podgrzewać jeszcze minutę.

Dorzucić pokrojone w kostkę bataty, ziemniak i marchew.

Dusić około 5 minut, następnie zalać bulionem.

Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 40 minut.

Zupę zmiksować, podawać z grzankami, chlebkiem lub groszkiem ptysiowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *