Zupa z awokado i szafranu

Składniki

  • 2 duże awokado
  • szafran
  • 3/4 kg ziemniaków
  • 3/4 l wywaru warzywnego (może być z kostki)
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g ementalera
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sok z cytryny
  • pieprz

Przygotowanie

Awokado powinno być miękkie i dojrzałe.

Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę.

W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić ziemniaki i smażyć przez chwilę.

Zalać ziemniaki wywarem warzywnym, dodać mleko i sos sojowy.

Gotować 20 minut.

Obrać jedno awokado, usunąć pestkę, a miąższ dodać do zupy.

Zdjąć zupę z ognia i zmiksować lub przetrzeć przez sito.

Utrzeć ementaler na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z zupą.

Przyprawić zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Drugie awokado po obraniu i usunięciu pestki pokroić w cieniutkie plasterki.

Udekorować nimi obficie każdy talerz zupy.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *