Składniki
- 2 szklanki dorodnych, dojrzałych wiśni
- 1/2 szklanki soku wiśniowego (nie syropu)
- kawałek kory cynamonowej
- 2 goździki
- cukier
- łyżeczka budyniu śmietankowego lub waniliowego
- szklanka słodkiej śmietany
- 3 łyżki zimnego mleka
Przygotowanie
Opłukane wiśnie zalewamy litrem wody, dodajemy cynamon, goździki, gotujemy na ostrym ogniu przez 5 min. Cedzimy przez sito, lekko przecieramy, odrzucamy pestki i korzenie, dodajemy sok, cukier (dowolnie), zagotowujemy, łączymy z mlekiem wymieszanym z budyniem, zagotowujemy raz jeszcze. Trzymamy na ogniu przez 2 min, by zniknął smak surowizny, odstawiamy do wychłodzenia. Przed podaniem łączymy zupę ze spienioną śmietaną, podajemy (gdy upał) na wychłodzonych talerzach, z biszkoptami lub makaronem.