Zupa wiśniowa

Składniki

  • 2 szklanki dorodnych, dojrzałych wiśni
  • 1/2 szklanki soku wiśniowego (nie syropu)
  • kawałek kory cynamonowej
  • 2 goździki
  • cukier
  • łyżeczka budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • szklanka słodkiej śmietany
  • 3 łyżki zimnego mleka

Przygotowanie

Opłukane wiśnie zalewamy litrem wody, dodajemy cynamon, goździki, gotujemy na ostrym ogniu przez 5 min. Cedzimy przez sito, lekko przecieramy, odrzucamy pestki i korzenie, dodajemy sok, cukier (dowolnie), zagotowujemy, łączymy z mlekiem wymieszanym z budyniem, zagotowujemy raz jeszcze. Trzymamy na ogniu przez 2 min, by zniknął smak surowizny, odstawiamy do wychłodzenia. Przed podaniem łączymy zupę ze spienioną śmietaną, podajemy (gdy upał) na wychłodzonych talerzach, z biszkoptami lub makaronem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *