Zupa warzywna

Składniki

  • 1 duży seler korzeniowy
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki zielonego groszku z puszki
  • 1 pietruszka
  • 1 por – biała część
  • 4 dkg masła
  • 2 dkg mąki
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Warzywa umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.

Gotować w 2 litrach wody pod przykryciem ,aż warzywa będą miękkie.

Ugotowane warzywa odcedzić i zmiksować, rozprowadzić warzywnym wywarem.

Zagęścić zasmażką, doprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować.

Pod koniec gotowania wsypać groszek konserwowy.

Posypać zieloną pietruszką.

Można podawać z grzankami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *