Zupa szpinakowa z bazylią

Składniki

  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 600 ml bulionu drobiowego instant
  • 200 g sera camembert
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • zmielona gałka muszkatołowa
  • 2 kromki chleba tostowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Szpinak rozmrozić.

Cebulę i czosnek oczyścić i posiekać, następnie zeszklić na 2 łyżkach oleju.

Do cebuli i czosnku dodać szpinak, wlać bulion.

Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 10 minut.

Bazylię opłukać, osączyć, listki poodrywać od gałązek, kilka odłożyć, resztę dodać do bulionu ze szpinakiem i wymieszać.

Camembert obrać ze skórki, rozgnieść widelcem i dodać do zupy.

Podgrzewać tak długo, aż ser się roztopi.

Zupę zmiksować, następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Chleb obrać ze skórki, pokroić w kostkę i usmażyć na złocisto na 2 łyżkach oleju.

Zupę wlać do talerzy, dodać porcję grzanek i posypać bazylią.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *