Zupa szparagowa

Składniki

  • 500 g białych szparagów
  • 250 g włoszczyzny
  • 1 1/2 l wody
  • 30 g mąki
  • 20 g tłuszczu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 żółtka
  • cukier
  • sól

Przygotowanie

Szparagi opłukać, oczyścić z włókien, odciąć główki i ugotować je osobno w małej ilości osolonej i lekko osłodzonej wody.

Warzywa i pozostałe części szparagów zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, osolić i ugotować.

Wywar przecedzić, szparagi przetrzeć przez sito, przelewając wywarem.

Podprawić zawiesiną z mąki i zimnej wody, wlać do zupy i zagotować.

Dodać główki szparagów wraz z wodą, w której się gotowały, osolić, dodać cukier do smaku.

Przed samym podaniem połączyć ze śmietaną rozmąconą z żółtkami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *