Składniki
- 500 g białych szparagów
- 250 g włoszczyzny
- 1 1/2 l wody
- 30 g mąki
- 20 g tłuszczu
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 żółtka
- cukier
- sól
Przygotowanie
Szparagi opłukać, oczyścić z włókien, odciąć główki i ugotować je osobno w małej ilości osolonej i lekko osłodzonej wody.
Warzywa i pozostałe części szparagów zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, osolić i ugotować.
Wywar przecedzić, szparagi przetrzeć przez sito, przelewając wywarem.
Podprawić zawiesiną z mąki i zimnej wody, wlać do zupy i zagotować.
Dodać główki szparagów wraz z wodą, w której się gotowały, osolić, dodać cukier do smaku.
Przed samym podaniem połączyć ze śmietaną rozmąconą z żółtkami.