Zupa szczawiowa z faszerowanymi jajkami

Składniki

  • 6 szklanek esencjonalnego wywaru z włoszczyzny i kości lub rosołu z koncentratu
  • czubaty kubeczek przebranych liści szczawiu (ok. 20 dag)
  • łyżka tłuszczu
  • szklanka śmietany
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól

Ponadto:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • plaster gotowanej szynki lub chudej wędliny
  • łyżka gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Dokładnie opłukany szczaw kładziemy na roztopiony tłuszcz i prużymy na niewielkim ogniu, aż zbrunatnieje. Wlewamy trochę rosołu i przecieramy przez sito, od czasu do czasu przelewając wywarem. Przetarty szczaw łączymy z pozostałym rosołem, zagotowujemy, zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Po 3 min zestawiamy z ognia.

Ugotowane, obrane ze skorupek jajka przecinamy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, a białka układamy na deseczce. Żółtka ucieramy z drobno posiekaną szynką lub inną wędliną oraz śmietaną i przyprawami. Powstałą masę nakładamy do białek, formując zgrabny czubek, i rozkładamy – po 2 połówki – na talerzach. Tuż przed podaniem zalewamy ciepłą zupą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *