Zupa śmietanowa

Składniki

  • 1 l pełnego mleka
  • 0,5 l dobrej, kwaskowej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 płaska łyżka ziaren kminku
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Na gotujące się mleko wrzucić wypłukany, odsączo­ny kminek.

Dodać sól i trzymać w odkrytym na­czyniu, na niewielkim ogniu.

W oddzielnym naczyniu ubić śmietanę z mąką, bar­dzo dokładnie, by nie było grudek.

Gorące mleko odcedzić i połączyć, lejąc strumykiem, ze śmietaną, cały czas mieszając.

Gdy składniki się połączą, postawić zupę na niewielkim ogniu na 3 minuty, by mąka się zagotowała i straciła smak surowizny.

Zupę cały czas lekko ubijać, by nie powstał kożuszek.

Przed podaniem, gdy trzeba, lekko doprawić do smaku solą.

Podawać do goto­wanych ziemniaków, polanych tłuszczem i posypanych koperkiem lub do ziemniaków smażonych na słonince z dodatkiem cebuli.

 

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *