Składniki
- 1 l pełnego mleka
- 0,5 l dobrej, kwaskowej śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 płaska łyżka ziaren kminku
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie
Na gotujące się mleko wrzucić wypłukany, odsączony kminek.
Dodać sól i trzymać w odkrytym naczyniu, na niewielkim ogniu.
W oddzielnym naczyniu ubić śmietanę z mąką, bardzo dokładnie, by nie było grudek.
Gorące mleko odcedzić i połączyć, lejąc strumykiem, ze śmietaną, cały czas mieszając.
Gdy składniki się połączą, postawić zupę na niewielkim ogniu na 3 minuty, by mąka się zagotowała i straciła smak surowizny.
Zupę cały czas lekko ubijać, by nie powstał kożuszek.
Przed podaniem, gdy trzeba, lekko doprawić do smaku solą.
Podawać do gotowanych ziemniaków, polanych tłuszczem i posypanych koperkiem lub do ziemniaków smażonych na słonince z dodatkiem cebuli.