Zupa serowa z lanymi kluskami

Składniki

  • 5 szklanek rosołu z kurczaka lub z kostki
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • dymka
  • ewentualnie goździk
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Kluseczki:

  • jajo
  • niepełne 2 łyżki mąki

Przygotowanie

Zagotować rosół z dymką, tymiankiem i goździkiem. Przygotować ciasto na lane kluski: utrzeć jajo z mąką, gdyby ciasto było zbyt gęste – dolać odrobinę wody i jeszcze raz dokładnie ubić. Lać ciasto powoli na gotujący się rosół. Kiedy kluski się ugotują, dodać, mieszając, starty ser. Posypać zupę natką.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *