Składniki
- duży seler
- 30 dag włoszczyzny
- 4 szklanki wody
- kostka bulionowa lub Vegeta
- pół szklanki śmietanki 12%
- 1-2 żółtka
- grzanki z bułki lub słone ciasteczka albo groszek ptysiowy
- 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
- sól
Przygotowanie
Włoszczyznę i seler obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.
Zalać wodą i gotować do miękkości, mniej więcej 20 minut.
Po tym czasie wyjąć część warzyw (można z nich zrobić sałatkę).
Zupę z pozostałymi warzywami zmiksować.
W garnuszku wymieszać żółtko ze śmietanką i powoli wlewać, mieszając, do gorącej zupy.
W razie potrzeby doprawić zupę Vegetą i solą. Posypać na talerzach zieleniną.
Zupę należy podawać natychmiast po zaprawieniu.
Nie można jej podgrzewać, gdyż żółtko się zwarzy.