Zupa selerowa

Składniki

  • duży seler
  • 30 dag włoszczyzny
  • 4 szklanki wody
  • kostka bulionowa lub Vegeta
  • pół szklanki śmietanki 12%
  • 1-2 żółtka
  • grzanki z bułki lub słone ciasteczka albo groszek ptysiowy
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • sól

Przygotowanie

Włoszczyznę i seler obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.

Zalać wodą i gotować do miękkości, mniej więcej 20 minut.

Po tym czasie wyjąć część warzyw (można z nich zrobić sałatkę).

Zupę z pozostałymi warzywami zmiksować.

W garnuszku wymieszać żółtko ze śmietanką i powoli wlewać, mieszając, do gorącej zupy.

W razie potrzeby doprawić zupę Vegetą i solą. Posypać na talerzach zieleniną.

Zupę należy podawać natychmiast po zaprawieniu.

Nie można jej podgrzewać, gdyż żółtko się zwarzy.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *