Zupa przecierana z jarmużu

Składniki

  • 1/2 kg jarmużu
  • 20 dag ziemniaków
  • 20 dag cebuli
  • 15 dag selera bulwiastego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanej naci pietruszki i szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Seler i ziemniaki umyć, obrać i opłukać.

Cebulę obrać, opłukać, pokrajać razem z selerem, włożyć do rondla, dodać masło, osolić i poddusić.

Cebula powinna zmięknąć, ale nie należy jej rumienić.

Zalać wrzącą wodą (ok. 2 szklanek) i gotować około 10 minut.

Następnie dodać pokrajane ziemniaki i gotować.

Jarmuż umyć i oczyścić, usuwając zgrubiały nerw i ogonki liściowe.

Przygotowane liście pokrajać, wrzucić do gotujących się warzyw, gdy te zmiękną.

Gotować w odkrytym rondlu 2 minuty.

Odstawić, dodać mleko, przetrzeć przez sito lub zmiksować.

Podgrzać, dodać śmietanę, zieleninę i roztarty czosnek.

Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać z grzankami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *