Składniki
- 1/2 kg jarmużu
- 20 dag ziemniaków
- 20 dag cebuli
- 15 dag selera bulwiastego
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka masła
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanej naci pietruszki i szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Seler i ziemniaki umyć, obrać i opłukać.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać razem z selerem, włożyć do rondla, dodać masło, osolić i poddusić.
Cebula powinna zmięknąć, ale nie należy jej rumienić.
Zalać wrzącą wodą (ok. 2 szklanek) i gotować około 10 minut.
Następnie dodać pokrajane ziemniaki i gotować.
Jarmuż umyć i oczyścić, usuwając zgrubiały nerw i ogonki liściowe.
Przygotowane liście pokrajać, wrzucić do gotujących się warzyw, gdy te zmiękną.
Gotować w odkrytym rondlu 2 minuty.
Odstawić, dodać mleko, przetrzeć przez sito lub zmiksować.
Podgrzać, dodać śmietanę, zieleninę i roztarty czosnek.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać z grzankami.