Zupa prowansalska

Składniki

  • 3 szklanki rosołu (instant)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 4 tosty
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki startego ostrego żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ząbki czosnku obrać, opłukać, pokroić w plasterki.

Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i bardzo drobno posiekać.

W rondelku rozgrzać łyżkę masła, gdy się stopi, wrzucić czosnek, smażyć, aż się zrumieni.

Przełożyć do garnka, wlać rosół i wymieszać.

Gotową zupędoprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Zagotować.

Dodać posiekaną natkę i dokładnie wymieszać.

Z tostów wykroić szklanką 12 grzanek.

Na patelni rozgrzać mocno pozostałą część masła, wkładać kolejno grzanki i rumienić je z obu stron.

Gorącą zupę rozlać do talerzy, na wierzchu ułożyć zrumienione pieczywo.

Każdą porcję posypać obficie utartym serem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *