Składniki
- 3 szklanki rosołu (instant)
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 4 tosty
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki startego ostrego żółtego sera
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Ząbki czosnku obrać, opłukać, pokroić w plasterki.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i bardzo drobno posiekać.
W rondelku rozgrzać łyżkę masła, gdy się stopi, wrzucić czosnek, smażyć, aż się zrumieni.
Przełożyć do garnka, wlać rosół i wymieszać.
Gotową zupędoprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Zagotować.
Dodać posiekaną natkę i dokładnie wymieszać.
Z tostów wykroić szklanką 12 grzanek.
Na patelni rozgrzać mocno pozostałą część masła, wkładać kolejno grzanki i rumienić je z obu stron.
Gorącą zupę rozlać do talerzy, na wierzchu ułożyć zrumienione pieczywo.
Każdą porcję posypać obficie utartym serem.