Zupa porowa z parówkami

Składniki

  • 1-2 skrzydełka z kurczaka
  • 25 dag parówek
  • 2-3 pory
  • łyżeczka curry
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 6-7 średnich ziemniaków
  • 2-3 marchewki

Przygotowanie

Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Pora dokładnie myjemy i kroimy w krążki.

Skrzydełka myjemy, zalewamy w garnku wodą i gotujemy na małym ogniu wywar. Dodajemy przygotowane warzywa, gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną.

Parówki obieramy z osłonek i kroimy w plasterki grubości 0,5 cm. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i razem z parówkami dodajemy do wywaru. Doprawiamy curry i solą do smaku, posypujemy szczypiorkiem.

Gdy warzywa będą miękkie, możemy wlać do zupy śmietanę wymieszaną z mąką, wtedy zupa będzie gęściejsza.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *