Składniki
- 1-2 skrzydełka z kurczaka
- 25 dag parówek
- 2-3 pory
- łyżeczka curry
- sól
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanego szczypiorku
- 6-7 średnich ziemniaków
- 2-3 marchewki
Przygotowanie
Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Pora dokładnie myjemy i kroimy w krążki.
Skrzydełka myjemy, zalewamy w garnku wodą i gotujemy na małym ogniu wywar. Dodajemy przygotowane warzywa, gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną.
Parówki obieramy z osłonek i kroimy w plasterki grubości 0,5 cm. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i razem z parówkami dodajemy do wywaru. Doprawiamy curry i solą do smaku, posypujemy szczypiorkiem.
Gdy warzywa będą miękkie, możemy wlać do zupy śmietanę wymieszaną z mąką, wtedy zupa będzie gęściejsza.