Zupa pomidorowo-paprykowa z mozzarellą

Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • 2 puszki krojonych pomidorów (łącznie 400-500 g)
  • 1 opakowanie mozzarelli (125 g)
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 kostki bulionowe
  • świeża bazylia
  • olej lub oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki.

Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki (półksiężyce).

Na patelni rozgrzać olej (oliwę) i usmażyć cebulę z papryką (należy uważać aby warzywa się nie przypaliły ponieważ zupa będzie gorzka).

Po około 5 minutach dodać ziemniaki i rozdrobione kostki bulionowe.

Smażyć około 1 minuty po czym dodać pół litra wody.

Gotować pod przykryciem 5 minut i dodać pomidory.

Zupę gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie.

Doprawić solą (zwylke nie jest konieczna bo kostki bulionowe zawierają sól) i pieprzem do smaku.

Gorącą zupę przybrać kawałkami mozzarelli i pokrojoną bazylią.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *