Składniki
- 2 czerwone papryki
- 2 puszki krojonych pomidorów (łącznie 400-500 g)
- 1 opakowanie mozzarelli (125 g)
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 kostki bulionowe
- świeża bazylia
- olej lub oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki.
Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki (półksiężyce).
Na patelni rozgrzać olej (oliwę) i usmażyć cebulę z papryką (należy uważać aby warzywa się nie przypaliły ponieważ zupa będzie gorzka).
Po około 5 minutach dodać ziemniaki i rozdrobione kostki bulionowe.
Smażyć około 1 minuty po czym dodać pół litra wody.
Gotować pod przykryciem 5 minut i dodać pomidory.
Zupę gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Doprawić solą (zwylke nie jest konieczna bo kostki bulionowe zawierają sól) i pieprzem do smaku.
Gorącą zupę przybrać kawałkami mozzarelli i pokrojoną bazylią.