Zupa pomidorowa po warszawsku

Składniki

  • 1 puszka pomidorów w zalewie (40 dag)
  • 1-2 cebule
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 6 szklanek rosołu z kostki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 listek laurowy
  • 20 dag ryżu (2 torebki)
  • garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, koperek, szczypiorek tymianek)
  • 1?2 listki laurowe
  • 2 łyżki oliwy, oleju lub margaryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę, łodygi selera drobno poszatkować.

Jarzynki zeszklić na łyżce tłuszczu, dodać rozgniecione wi­delcem pomidory z zalewą oraz połowę posiekanej zieleniny i pokruszony listek laurowy, dusić do chwili, gdy nieco zgęst­nieje.

Zalać rosołem z kostki i gotować 10 minut.

Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać śmietanę rozprowadzoną w niewiel­kiej ilości ostudzonej zupy i wymieszać.

Ewentualnie doprawić – zupa nie powinna być mdła.

Ryż ugotować na sypko w dużej ilości osolonej wody, dokładnie odsączyć i dodać do zupy.

Dla mięsożerców do cebuli i selera można dodać pokrojony w kostkę boczek lub kiełbasę i razem zeszklić.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *