Składniki
- 1 puszka pomidorów w zalewie (40 dag)
- 1-2 cebule
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 6 szklanek rosołu z kostki
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 listek laurowy
- 20 dag ryżu (2 torebki)
- garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, koperek, szczypiorek tymianek)
- 1?2 listki laurowe
- 2 łyżki oliwy, oleju lub margaryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę, łodygi selera drobno poszatkować.
Jarzynki zeszklić na łyżce tłuszczu, dodać rozgniecione widelcem pomidory z zalewą oraz połowę posiekanej zieleniny i pokruszony listek laurowy, dusić do chwili, gdy nieco zgęstnieje.
Zalać rosołem z kostki i gotować 10 minut.
Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać śmietanę rozprowadzoną w niewielkiej ilości ostudzonej zupy i wymieszać.
Ewentualnie doprawić – zupa nie powinna być mdła.
Ryż ugotować na sypko w dużej ilości osolonej wody, dokładnie odsączyć i dodać do zupy.
Dla mięsożerców do cebuli i selera można dodać pokrojony w kostkę boczek lub kiełbasę i razem zeszklić.