Zupa pomarańczowa

Składniki

  • 2 pomarańcze
  • 5 sporych marchewek
  • 1 cebula
  • 1 szklanka śmietanki 12%
  • 4 szklanki rosołu drobiowego (z kostki)
  • 2 płaskie łyżki masła
  • łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
  • sól

Przygotowanie

Cebulę posiekać.

Skórkę z jednej pomarańczy otrzeć na tarce, z drugiej ? cienko skroić.

Rozgrzać masło i smażyć cebulę przez 3 minuty, dodać marchewkę pokrojoną w talarki oraz skórkę pomarańczową, smażyć przez 10 minut.

Wlać rosół, gotować przez 40 minut.

Odstawić i po lekkim przestygnięciu zmiksować.

Znów zagrzać zupę, łącząc ją z połową szklanki soku z pomarańczy, kolendrą i śmietanką.

Skrojoną skórkę pomarańczową posiekać i obgotować 2 minuty, po czym odsączyć i przybrać nią zupę.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *