Zupa piwna z serem

Składniki

  • 400 ml ciemnego piwa
  • 50 dag startego sera cheddar
  • 2 marchewki pokrojone w plasterki
  • 2 pory pokrojone w plasterki (tylko biała i jasnozielona część)
  • 2 łodygi selera pokrojone w plasterki
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 kostki masła
  • 2 szklanki mleka
  • 1 i 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • 4 plastry bekonu wysmażone na chrupko i pokruszone
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 2 łyżeczki roztartego czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Pory sparzyć wrzątkiem i osączyć na sitku.

Poddusić przez 5 minut na maśle razem z marchewką, czosnkiem i listkiem laurowym.

Zmniejszyć ogień, warzywa oprószyć mąką i smażyć przez 3 minuty.

Wlać mleko, bulion i piwo, mieszając, gotować przez 5 minut.

Przyprawić sosem worcester, gorczycą, solą i pieprzem.

Wsypać ser do zupy i podgrzewać przez 3-4 minuty, cały czas energicznie mieszając (nie gotować).

Gdy ser się stopi, wyjąć liść laurowy, a zupę posypać bekonem i podawać.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *