Składniki
- 400 ml ciemnego piwa
- 50 dag startego sera cheddar
- 2 marchewki pokrojone w plasterki
- 2 pory pokrojone w plasterki (tylko biała i jasnozielona część)
- 2 łodygi selera pokrojone w plasterki
- 1/3 szklanki mąki
- 1/4 kostki masła
- 2 szklanki mleka
- 1 i 3/4 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka sosu worcester
- 4 plastry bekonu wysmażone na chrupko i pokruszone
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy
- 2 łyżeczki roztartego czosnku
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie
Pory sparzyć wrzątkiem i osączyć na sitku.
Poddusić przez 5 minut na maśle razem z marchewką, czosnkiem i listkiem laurowym.
Zmniejszyć ogień, warzywa oprószyć mąką i smażyć przez 3 minuty.
Wlać mleko, bulion i piwo, mieszając, gotować przez 5 minut.
Przyprawić sosem worcester, gorczycą, solą i pieprzem.
Wsypać ser do zupy i podgrzewać przez 3-4 minuty, cały czas energicznie mieszając (nie gotować).
Gdy ser się stopi, wyjąć liść laurowy, a zupę posypać bekonem i podawać.