Zupa piwna z goździkami

Składniki

  • 1,5 l piwa
  • goździki
  • 2 łyżki cukru
  • 20 dag twarogu
  • cynamon
  • sok z całej cytryny

Przygotowanie

Zagotować piwo z cukrem i cynamonem oraz goździkami.

Do­dać sok z cytryny.

Zupę rozlać do bulionówek.

Posypać pokrojonym w kosteczkę dobrze wysuszonym twarogiem.

Zupę można też przygotować w wersji zabielanej.

Zmiksować cztery żółtka ze szklan­ką śmietany (gęstej i kwaśnej) oraz łyżeczką cukru pudru.

Następnie mieszaninę powoli wlać do gorącego piwa, w tym cza­sie energicznie je mieszając.

Zupę, mieszając, tylko podgrzać.

Uważać, aby jej nie zagotować.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *