Składniki
- 30 dag pieczarek
- 10-15 dag dowolnego makaronu np. nitki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka margaryny
- 1-2 ząbki czosnku
- ok. 1 1/2 litra rosołu
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 1 zielona pietruszka
- Vegeta
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Pieczarki pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle i margarynie.
Następnie dodać pieczarki i pokrojony w drobną kostkę czosnek.
Dodać do nich szczyptę soli, szczyptę pieprzu i chwilkę smażyć.
Wszystko przełożyć do garnka i zalać gorącym rosołem (może być z kostki rosołowej).
Dodać makaron, szczyptę Vegety i gotować razem około 20 minut.
Dodać śmietanę i zagotować zupę.
Na koniec dodać pokrojoną zieloną pietruszkę i w razie potrzeby jeszcze przyprawić.
Podawać na gorąco.
Składniki wystarczą na około 4 porcje.