Zupa pieczarkowa z makaronem

Składniki

  • 30 dag pieczarek
  • 10-15 dag dowolnego makaronu np. nitki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka margaryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok. 1 1/2 litra rosołu
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 1 zielona pietruszka
  • Vegeta
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Pieczarki pokroić w plasterki.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle i margarynie.

Następnie dodać pieczarki i pokrojony w drobną kostkę czosnek.

Dodać do nich szczyptę soli, szczyptę pieprzu i chwilkę smażyć.

Wszystko przełożyć do garnka i zalać gorącym rosołem (może być z kostki rosołowej).

Dodać makaron, szczyptę Vegety i gotować razem około 20 minut.

Dodać śmietanę i zagotować zupę.

Na koniec dodać pokrojoną zieloną pietruszkę i w razie potrzeby jeszcze przyprawić.

Podawać na gorąco.

Składniki wystarczą na około 4 porcje.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *