Składniki
- 400g pieczarek
- 4 szklanki bulionu z kurczaka lub kostki drobiowej
- 300ml śmietany kremowej
- 1 cebula
- 6 łyżek masła
- 3 łyżki startego, żółtego sera
- kilka gałązek natki pietruszki
- 4 kromki chleba
- sok z połowy cytryny
- odrobina gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w cienkie plasterki, natkę opłukać i drobno posiekać.
3 łyżki masła rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę.
Dodać pieczarki i przesmażyć.
Wlać bulion i gotować około 10 minut.
Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami gorącego bulionu i wlać do rondla.
Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałka muszkatołową.
Zamieszać, dodać starty ser i zagotować.
Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie masła.
Dodać do zupy nalanej na talerz i posypać natką pietruszki.