Zupa pieczarkowa z grzankami

Składniki

  • 400g pieczarek
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka lub kostki drobiowej
  • 300ml śmietany kremowej
  • 1 cebula
  • 6 łyżek masła
  • 3 łyżki startego, żółtego sera
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 4 kromki chleba
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w cienkie plasterki, natkę opłukać i drobno posiekać.

3 łyżki masła rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę.

Dodać pieczarki i przesmażyć.

Wlać bulion i gotować około 10 minut.

Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami gorącego bulionu i wlać do rondla.

Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałka muszkatołową.

Zamieszać, dodać starty ser i zagotować.

Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie masła.

Dodać do zupy nalanej na talerz i posypać natką pietruszki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *