Zupa pieczarkowa z grzankami

Składniki

Zupa

  • 50 dag pieczarek
  • 2 nieduże selery (pozostałe z sałatki)
  • 1 mała marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 niecała szklanka słodkiej śmietany
  • 1 cebula
  • masło
  • 1 kostka rosołowa
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

Grzanki:

  • bułka bagietka
  • masło
  • 10-15 dag sera żółtego

Przygotowanie

Zupa: Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebulę pokroić, zeszklić na maśle, dodać pieczarki, chwilę dusić, podlać wodą, dodać kostkę rosołową, posolić i chwilkę gotować. Seler, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (seler po starciu skropić sokiem z cytryny), podsmażyć na maśle, połączyć z pieczarkami i jeszcze chwilę gotować. Przestudzić i zmiksować. Zagęścić żółtkami, mąką i śmietaną. Doprawić do smaku.

Grzanki: Bułkę pokroić w kromki, posmarować masłem, ułożyć na blasze i lekko zapiec w piekarniku.

Zupę rozlewamy do bulionówek, do każdej wkładamy grzankę posypaną startym żółtym serem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *