Składniki
Zupa
- 50 dag pieczarek
- 2 nieduże selery (pozostałe z sałatki)
- 1 mała marchewka
- 1 pietruszka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 niecała szklanka słodkiej śmietany
- 1 cebula
- masło
- 1 kostka rosołowa
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Grzanki:
- bułka bagietka
- masło
- 10-15 dag sera żółtego
Przygotowanie
Zupa: Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebulę pokroić, zeszklić na maśle, dodać pieczarki, chwilę dusić, podlać wodą, dodać kostkę rosołową, posolić i chwilkę gotować. Seler, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (seler po starciu skropić sokiem z cytryny), podsmażyć na maśle, połączyć z pieczarkami i jeszcze chwilę gotować. Przestudzić i zmiksować. Zagęścić żółtkami, mąką i śmietaną. Doprawić do smaku.
Grzanki: Bułkę pokroić w kromki, posmarować masłem, ułożyć na blasze i lekko zapiec w piekarniku.
Zupę rozlewamy do bulionówek, do każdej wkładamy grzankę posypaną startym żółtym serem.