Składniki
- 30 dag pieczarek
- 5 szklanek grzybowego rosołu z kostki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1 czubata łyżka masła lub margaryny
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 10 dag ryżu
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, koperek)
- 1?2 listki laurowe
- sok z cytryny
- sól
- mielona papryka lub pieprz cayenne
Przygotowanie
Pieczarki oczyścić i drobno poszatkować, skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać jarzyny i pieczarki, podlać 1-2 łyżkami wody i dusić na małym ogniu, stale mieszając, aż grzyby i jarzynki zmiękną.
Oprószyć mąką i papryką, lekko obramienie.
Zalać gorącym rosołem, dodać listek laurowy i wsypać umyty ryż.
Zupę gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około pół godziny.
Przed podaniem ewentualnie dosolić, doprawić śmietaną i wymieszać z posiekaną zieleniną.