Zupa ogórkowa z grzankami

Składniki

  • 6 ogórków kiszonych (najlepiej wraz z wodą od kiszenia ogórków – ok. 0,5 szklanki takiej wody)
  • 1  bulionu
  • 200 ml śmietany słodkiej 30%
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 3 dkg masła
  • 3 bułki pszenne

Przygotowanie

Ogórki poszatkować (lub zmielić mikserem).

Dodać wraz z wodą od kiszenia do bulionu i zagotować to wszystko.

Następnie dodać rozczyn wody z mąką, poczekać aż się zagotuje i na koniec dodać śmietanę – warto ją zhartować w odbobinie gorącego wywaru żeby się nie zważyła.

Bułki pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle do momentu aż się zrumienią i powstaną ładne grzaneczki.

Zupę przecedzić przez sitko do wazy.

Podawać z grzankami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *