Zupa mongolska

Składniki

  • 1 szklanka łuskanego żółtego grochu
  • 2 łyżki masła
  • 1 pokrojona marchewka
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 mały kawałek pokrojonego selera
  • 4 szklanki wywaru z kurczaka
  • 2 szklanki posiekanych pomidorów
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  •  kość od szynki
  •  pieprz do smaku

Przygotowanie

Namoczyć groch.

Rozgrzać masło w garnku.

Poddusić w nim cebulę, marchewkę i seler.

Dodać groch, kość, wywar z kurczaka i wodę.

Gotować na wolnym ogniu aż groch zmięknie.

Wyjąć kość, dodać pomidory i pieprz.

Gotować wolno jeszcze 10 minut.

Następnie dodać śmietanę i gotować jeszcze 2 minuty.

1 Comment

  1. tosiczekam

    Mniam, przepyszne danie, polecam wszystkim.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *