Składniki
- 1 szklanka łuskanego żółtego grochu
- 2 łyżki masła
- 1 pokrojona marchewka
- 1 cebula drobno pokrojona
- 1 mały kawałek pokrojonego selera
- 4 szklanki wywaru z kurczaka
- 2 szklanki posiekanych pomidorów
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka gęstej śmietany
- kość od szynki
- pieprz do smaku
Przygotowanie
Namoczyć groch.
Rozgrzać masło w garnku.
Poddusić w nim cebulę, marchewkę i seler.
Dodać groch, kość, wywar z kurczaka i wodę.
Gotować na wolnym ogniu aż groch zmięknie.
Wyjąć kość, dodać pomidory i pieprz.
Gotować wolno jeszcze 10 minut.
Następnie dodać śmietanę i gotować jeszcze 2 minuty.
Mniam, przepyszne danie, polecam wszystkim.