Zupa migdałowa

Składniki

  • 1 szklanka migdałów
  • 6 szklanek mleka 3,2-proc.
  • cukier do smaku
  • 10 dag ryżu

Przygotowanie

Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie migdały przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub bardzo drobno siekamy.

Mleko zagotowujemy. Gorącym zalewamy zmielone migdały i podgrzewamy 15 minut na jak najmniejszym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy i przykrywamy, aby na mleku nie zrobił się kożuch.

Tuż przed podaniem do gorącej zupy dodajemy cukier (tyle, ile lubimy, by zupa była odpowiednio słodka) i dokładnie mieszamy, aż się całkowicie rozpuści.

Ryż gotujemy na sypko według przepisu podanego na opakowaniu. Dokładnie odcedzamy i wkładamy odpowiednie porcje na talerze. Wlewamy zupę migdałową. Możemy ją udekorować obranymi ze skórki całymi migdałami. Podajemy na ciepło.

Do gotującego się mleka możemy dodać kawałek kory cynamonu (lub szczyptę mielonego) i łyżeczkę cukru waniliowego.

Zupę możemy podać z grzankami z pieczywa tostowego.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *