Zupa mięsna po warmińsku

Składniki

  • 30 dag wołowiny bez kości
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • nać pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • sól

Przygotowanie

Mięso włożyć do 2 l zimnej wody i ugotować z dodatkiem pokrajanej cebuli.

Gdy będzie miękkie, ostudzić i przepuścić przez maszynkę.

W wywarze ugotować obrane i pokrajane ziemniaki, zagęścić, dodając mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości wywaru i zagotować.

Wlać śmietanę, włożyć zmielone mięso i posiekaną nać pietruszki.

Osolić i podawać z pieczywem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *