Zupa meksykańska

Składniki

  • podwójna pierś kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka pomidorów bez skórek
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 pokrojone w kostkę cebule
  • 1,5 litra rosołu
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • sproszkowana papryka ostra i słodka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • olej lub oliwa

Przygotowanie

Pierś kurczaka pokroić w kostkę, obrać i pokroić papryki.

W garnku przesmażyć posolone i oprószone pieprzem piersi kurczaka z cebulą (na oleju lub oliwie), dodać czosnek i paprykę.

Zalać wszystko rosołem.

Zawartość puszek (oprócz pomidorów) wysypać na durszlak przelać zimną wodą, dodać do garnka.

Dodać pomidory.

Doprawić do smaku słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.

Gotować około 20-30 minut na wolnym ogniu aż zupa nieco zgęstnieje.

Zupa powinna być dość ostra więc na końcu należy doprawić ją.

Najlepsza na drugi dzień.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *