Zupa krem ze szpinaku

Składniki

  • 1-1,5 l bulionu warzywnego
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 50 g sera żółtego
  • 20 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 kromek bułki
  • koper
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Bulion zagotować razem ze szpinakiem.

Dodać roztarty z solą czosnek.

Zmiksować, doprawic masłem zmieszanym z mąka (masło roztopić w rondelku dosypać makę i rozprowadzić z kilkoma łyżkami bulionu).

Powtórnie zagotować, przyprawić solą i pieprzem.

Gorącą zupę przed podaniem doprawić śmietanką i posiekanym koperkiem.

Oddzielnie przygotować grzanki z serem.

Kromki bułki posypać startym żołtym sere i zapiekać w piekarniku w temp. 180°C, aż ser się roztopi.

1 Comment

  1. Radek

    Bardzo lubię szpinak, a przede wszystkim zupę krem ze szpinaku, jest pyszna:) Polecam ten przepis:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *