Składniki
- 1-1,5 l bulionu warzywnego
- 400 g mrożonego szpinaku
- 50 g sera żółtego
- 20 g masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 1 ząbek czosnku
- 5 kromek bułki
- koper
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Bulion zagotować razem ze szpinakiem.
Dodać roztarty z solą czosnek.
Zmiksować, doprawic masłem zmieszanym z mąka (masło roztopić w rondelku dosypać makę i rozprowadzić z kilkoma łyżkami bulionu).
Powtórnie zagotować, przyprawić solą i pieprzem.
Gorącą zupę przed podaniem doprawić śmietanką i posiekanym koperkiem.
Oddzielnie przygotować grzanki z serem.
Kromki bułki posypać startym żołtym sere i zapiekać w piekarniku w temp. 180°C, aż ser się roztopi.
Bardzo lubię szpinak, a przede wszystkim zupę krem ze szpinaku, jest pyszna:) Polecam ten przepis:)