Zupa krem z porów

Składniki

  • białe części 4 dorodnych porów
  • 1 cebula
  • 2 l esencjonalnego rosołu z drobiu
  • 2 kromki czerstwego białego chleba lub 2 czerstwe pszenne bułki
  • 1 filiżanka utartego parmezanu lub innego żółtego sera
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 duża łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przekrojone wzdłuż, dokładnie umyte białe części pora pokroić w półplasterki, cebulę posiekać i razem dusić na maśle, często mieszając i nie dopuszczając do zrumienienia.

W połowie duszenia dodać pokruszony chleb lub bułki, przez 3 minut zasmażać razem, przełożyć do ciepłego rosołu i gotować, aż pory bę­dą miękkie i chleb się rozgotuje (około 20 minut).

Następnie przetrzeć zupę przez sito i, gdy trzeba, doprawić do smaku.

Gorącą połączyć z ubitą śmietaną i nalać do kokilek.

Podawać posy­paną serem, najlepiej z paluszkami z ciasta francuskiego.

 

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *