Składniki
- białe części 4 dorodnych porów
- 1 cebula
- 2 l esencjonalnego rosołu z drobiu
- 2 kromki czerstwego białego chleba lub 2 czerstwe pszenne bułki
- 1 filiżanka utartego parmezanu lub innego żółtego sera
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 duża łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Przekrojone wzdłuż, dokładnie umyte białe części pora pokroić w półplasterki, cebulę posiekać i razem dusić na maśle, często mieszając i nie dopuszczając do zrumienienia.
W połowie duszenia dodać pokruszony chleb lub bułki, przez 3 minut zasmażać razem, przełożyć do ciepłego rosołu i gotować, aż pory będą miękkie i chleb się rozgotuje (około 20 minut).
Następnie przetrzeć zupę przez sito i, gdy trzeba, doprawić do smaku.
Gorącą połączyć z ubitą śmietaną i nalać do kokilek.
Podawać posypaną serem, najlepiej z paluszkami z ciasta francuskiego.