Zupa krem z młodych warzyw

Składniki

  • 1/2 pęczka szparagów
  • mały kalafior
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • biała część pora
  • 1/2 szklanki wyłuskanego zielonego groszku
  • 1 /2 szklanki rozdrobnionej fasoli szparagowej
  • kilka obranych, umytych liści szpinaku
  • 1 /2 kostki (12,5 dag) masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 l tłustego mleka
  • szklanka śmietany kremówki
  • 2 surowe żółtka
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

Oczyszczone, umyte jarzyny rozdrabniamy i dusimy w połowie porcji masła, często mieszając, aż się zeszklą. Podlewamy rosołem, przykrywamy, stawiamy na niewielkim ogniu i dusimy do miękkości. Z pozostałego masła i maki robimy białą zasmażkę, tak by mąka się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Gotową zasmażkę rozprowadzamy mlekiem, zagotowujemy, uważając, by nie powstały grudki. Miękkie jarzyny rozbijamy w malakserze lub przecieramy przez sito, łączymy z zasmażką, doprawiamy do smaku, zagotowujemy. Po zestawieniu z ognia dodajemy śmietanę lekko ubitą z żółtkiem. Zupą od razu napełniamy kokilki i podajemy gorącą. Można ją delikatnie posypać najdrobniej posiekanym koperkiem.

1 Comment

  1. Tosiaczek123

    Nie przepadam za warzywami, ale zupa krem z młodych warzyw jest bardzo dobra, smaczna i zdrowa zupa:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *