Zupa krem z kalafiora

Składniki

  • kalafior średniej wielkości
  • 2 żółtka
  • łyżka masła lub margaryny
  • po łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
  • łyżka przyprawy warzywnej
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • biały pieprz
  • sól

Przygotowanie

Kalafior umyć, podzielić na różyczki, zalać 6 szklankami lekko posolonej wody, ugotować w odkrytym garnku, po czym kilka różyczek wyjąć, a resztę zmiksować.

Zupę zagęścić mąką pszenną i ziemniaczaną rozprowadzonymi niewielką ilością wystudzonego wywaru lub wody, zagotować, doprawić przyprawą warzywną, solą i pieprzem.

Zdjąć z ognia, zaciągnąć rozkłóconymi żółtkami, dodać masło i odłożone różyczki kalafiora, wymieszać. Posypać koperkiem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *