Składniki
- 1 duża cukinia z cienką zieloną skórką
- 2 pomidory
- 1 l esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu)
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 2 łyżki zimnego mleka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki przyprawy typu ?Jarzynka”
- szczypta tymianku
- sól
- cukier
- pieprz
Przygotowanie
Obraną ze skórki, pozbawioną miąższu cukinię pokroić w kostkę, zalać wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem przyprawy; wody powinno być tyle, żeby zakryła warzywo.
Gotować przez 8-10 minut pod przykryciem.
Na oliwie podsmażyć obrane ze skórki, pozbawione pestek pomidory, aż lekko się rozprużą.
Do prawie miękkiej cukinii dodać pomidory, przyprawy oraz tymianek, gotować razem przez 2 minuty.
Następnie przetrzeć przez perlonowe sito, połączyć z rosołem, zagotować, dodać mąkę wymieszaną z mlekiem i zagotować raz jeszcze.
Po zestawieniu z ognia połączyć zupę ze śmietaną lekko spienioną z żółtkiem.
Podawać zaraz po przygotowaniu, gorącą, delikatnie oproszoną najdrobniej posiekanym koperkiem.