Zupa krem z cukinii

Składniki

  • 1 duża cukinia z cienką zieloną skórką
  • 2 pomidory
  • 1 l esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu)
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżki zimnego mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki przyprawy typu ?Jarzynka”
  • szczypta tymianku
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Przygotowanie

Obraną ze skórki, pozbawioną miąższu cukinię pokroić w kostkę, zalać wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem przyprawy; wody powinno być tyle, żeby zakryła warzy­wo.

Gotować przez 8-10 minut pod przykryciem.

Na oli­wie podsmażyć obrane ze skórki, pozbawione pestek pomidory, aż lekko się rozprużą.

Do prawie miękkiej cu­kinii dodać pomidory, przyprawy oraz tymianek, go­tować razem przez 2 minuty.

Następnie przetrzeć przez perlonowe sito, połączyć z rosołem, zagotować, do­dać mąkę wymieszaną z mlekiem i zagotować raz jeszcze.

Po zestawieniu z ognia połączyć zupę ze śmie­taną lekko spienioną z żółtkiem.

Podawać zaraz po przy­gotowaniu, gorącą, delikatnie oproszoną najdrobniej po­siekanym koperkiem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *