Składniki
- 500 g brokułów
- 200 g porów
- 120 g chudego boczku
- 200 g ziołowego serka topionego
- 3/4 l rosołu instant
- 1/4 l mleka
- 20 g margaryny
- 1 cebula
- 1 pęczek natki pietruszki o gładkich listkach
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Z oczyszczonych i umytych brokułów odkroić delikatnie duże łodygi, obrać i pokroić w kostkę.
Główki brokułów podzielić na różyczki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć w rondelku na rozgrzanej margarynie.
Dolać gorący rosół i ciepłe mleko, a na koniec dodać brokuły i gotować wszystko na słabym ogniu około 15 minut.
W tym czasie pokroić w cienkie pierścienie oczyszczone pory.
Pokrojony w kostkę boczek usmażyć na chrupiąco na rozgrzanej patelni, a na samym końcu dodać drobno posiekaną natkę pietruszki (zostawić kilka listków) i wymieszać.
Zdjąć z ognia.
Następnie przetrzeć brokuły na puree, zupę wlać do garnka, dodać krążki porów i gotować wszystko na bardzo słabym ogniu.
Po około 5-7 minutach włożyć do zupy topiony serek i na małym ogniu mieszać tak długo, aż się ser stopi.
Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Potem przelać zupę do wazy, dodać skwarki z boczku z posiekaną pietruszką i udekorować kilkoma listkami natki pietruszki.
Podawać na gorąco.
Wypróbowałam ten przepis, ponieważ postanowiłam jeść więcej warzyw i owoców. Jednak nie przekonał mnie smak tej zupy. Chyba drugi raz nie przygotuję jej, ale warto było wypróbować nowy przepis.