Zupa krem z brokułów i porów

Składniki

  • 500 g brokułów
  • 200 g porów
  • 120 g chudego boczku
  • 200 g ziołowego serka topionego
  • 3/4 l rosołu instant
  • 1/4 l mleka
  • 20 g margaryny
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki o gładkich listkach
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Z oczyszczonych i umytych brokułów odkroić delikatnie duże łodygi, obrać i pokroić w kostkę.

Główki brokułów podzielić na różyczki.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć w rondelku na rozgrzanej margarynie.

Dolać gorący rosół i ciepłe mleko, a na koniec dodać broku­ły i gotować wszystko na słabym ogniu około 15 minut.

W tym czasie pokroić w cienkie pierścienie oczyszczone pory.

Pokrojony w kostkę boczek usmażyć na chrupiąco na rozgrzanej patelni, a na samym końcu dodać drobno posiekaną natkę pietruszki (zostawić kilka listków) i wymieszać.

Zdjąć z ognia.

Następnie przetrzeć brokuły na puree, zupę wlać do garnka, dodać krążki porów i gotować wszystko na bardzo słabym ogniu.

Po około 5-7 minutach włożyć do zupy topiony serek i na małym ogniu mieszać tak długo, aż się ser stopi.

Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Potem przelać zupę do wazy, dodać skwarki z boczku z posiekaną pie­truszką i udekorować kilkoma listkami natki pietruszki.

Podawać na gorąco.


1 Comment

  1. lolla

    Wypróbowałam ten przepis, ponieważ postanowiłam jeść więcej warzyw i owoców. Jednak nie przekonał mnie smak tej zupy. Chyba drugi raz nie przygotuję jej, ale warto było wypróbować nowy przepis.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *