Zupa krem szparagowy

Składniki

  • 1,5 l wywaru z 1 kg szparagów
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • sól
  • szczypta cukru
  • zrumienione w piekarniku grzanki, przygotowane z cienkich plasterków bagietki

Przygotowanie

Wywar zagotować, do gorącego wlać mleko z rozprowadzoną w nim mąką, zagotować raz jesz­cze i, gdy trzeba, delikatnie doprawić solą i szczyptą cukru.

Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę lekko ubi­tą z żółtkiem.

Krem podawać zaraz po przygotowaniu, bardzo gorący, w kokilkach.

Oddzielnie podawać gorą­ce, lekko zrumienione grzanki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *