Zupa krem szczawiowy

Składniki

  • miseczka (ok. 25 dag) przebranych, pozbawionych łodyżek liści szczawiu
  • 1/3 kostki (ok. 8 dag) masła
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 4 szklanki esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu)
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • sól

Przygotowanie

Obrane, pokrojone w cienkie plastry ziemniaki zalewamy gorącą, lekko osoloną wodą, tak aby przykryta je na centymetr i gotujemy do miękkości przez ok. 20 min. Oddzielnie w rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy szczaw i dusimy, cały czas mieszając, przez 5 min. Zasmażony szczaw dodajemy do miękkich ziemniaków. gotujemy razem na średnim ogniu przez 2-3 min, następnie przecieramy lub miksujemy, tączymy z rosołem i zagotowujemy raz jeszcze. Po zdjęciu z ognia do zupy dodajemy spienioną śmietanę, rozlewamy do kokilek, posypujemy utartymi na tarce gotowanymi żółtkami i od razu. bardzo gorącą, podajemy.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *