Zupa krem pomidorowy

Składniki

  • 6 szklanek esencjonalnego rosołu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 kopiasta łyżka posiekanego koperku
  • 1 czerstwa pszenna bułka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Na rozgrzanym maśle zasmażać przez 3 minuty posieka­ną cebulę, koperek, koncentrat pomidorowy i rozdrob­nioną bułkę.

Następnie podlać 2 szklankami rosołu i gotować razem przez około 5 minut, aż bułka będzie roz­gotowana.

Całość przetrzeć przez sito, przelewając pozostałym rosołem.

Zagotować, doprawić do smaku i zagotować raz jeszcze.

Po zdjęciu z ognia połączyć ze śmietaną.

Podawać z groszkiem ptysiowym.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *