Zupa koperkowa z lanymi kluskami

Składniki

  • 1 l wody
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 2 jajka
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 pęczek koperku
  • 0,5 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka stołowa mleka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Zagotować wodę i wrzucić do niej kostki rosołowe.

Rozbić jajka z mąką i mlekiem.

Tak przygotowaną mieszaninę wlać cienką strużką na gotujący się rosół.

Obrać i posiekać cebulę, a następnie podsmażyć ją na rozgrzanym maśle i dodać do rosołu.

Potrawę przed podaniem przyprawić śmietaną.

Dodać pieprz, sól i koperek do smaku.

By śmietana się nie ścięła, należy w osobnym kubku rozmieszać ją z kilkoma łyżkami gorącego rosołu, a następnie powoli wlewać do garnka, cały czas mieszając.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *