Składniki
- 1 l wody
- 1 łyżka stołowa masła
- 2 łyżki stołowe mąki
- 2 jajka
- 2 kostki rosołowe
- 1 pęczek koperku
- 0,5 szklanki śmietanki
- 1 łyżka stołowa mleka
- 1 średniej wielkości cebula
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Zagotować wodę i wrzucić do niej kostki rosołowe.
Rozbić jajka z mąką i mlekiem.
Tak przygotowaną mieszaninę wlać cienką strużką na gotujący się rosół.
Obrać i posiekać cebulę, a następnie podsmażyć ją na rozgrzanym maśle i dodać do rosołu.
Potrawę przed podaniem przyprawić śmietaną.
Dodać pieprz, sól i koperek do smaku.
By śmietana się nie ścięła, należy w osobnym kubku rozmieszać ją z kilkoma łyżkami gorącego rosołu, a następnie powoli wlewać do garnka, cały czas mieszając.